Luistelu on kaunista, jäällä tapahtuvaa liikuntaa

Mitä luistelu on?

Luistelu on upea liikuntamuoto, jota voivat harrastaa kaiken ikäiset henkilöt. Suomen sääoloihin luistelu on aina sopinut, sillä varsinkin entisaikaan pitkät talvet ja kovat pakkaset tarjosivat luisteluharrastukselle oivan pohjan.

Luisteluun käytetään lajiin sopivia jalkineita, joita yleisesti sanotaan luistimiksi. Luistin on kaunis jalkine, jossa on joko kiinteä tai kokonaan pois irrotettava terävä metalliterä. Luistin mahdollistaa nopean liukuvan etenemisen, jota on huikaisevan kaunista seurata. Suomessa luistelua harrastetaan useimmiten tarkoitukseen jäädytetyllä pienellä tai isolla luistinradalla, jäähalleissa tai talvisten pakkaskelien salliessa luonnonjäillä.

Luistelun tekniikka

Luistelu on jokaiselle liikunnan harrastajalle erittäin hyvää terveysliikuntaa.

On olemassa luistelulaji, jota harrastetaan useammin kesällä kuin talvella ja kyseisen lajin nimi on rullaluistelu. Rullaluistimessa on metalliterän sijaan melkoisen pienet pyörät, jolloin luisteleminen sujuu erittäin hyvin tasaisella alustalla, kuten asfaltilla.

Luistelu kehittää lihaskuntoa ja tasapainoa

Luistellessa henkilöllä kehittyvät paremman lihaskunnon

lisäksi erityisesti tasapainotaito ja kestävyyskunto.

Luistelun tiimellyksessä kunto kohoaa usein kuin huomaamatta.

Kaunista luistelua luonnonjäillä

Aidolla luonnonjäällä luistelu on ollut viime vuosina todella suosittua.

Matka- ja retkiluistelu ovat kohonneet suosituiksi kuntoilulajeiksi muun muassa hiihdon ja lenkkeilyn ohessa. Vauhdin hurma ja talven raikkaat säät antavat iloa monille retkiluistelua harrastavalle.

Luonnonjäälle asianmukaisin varustein

Säännöllisesti käytössä olevilla, luonnonjäille tehdyillä luisteluradoilla jokainen luistelija pärjää perusvarusteilla, joihin kuuluvat tilanteeseen sopiva pukeutuminen, naskalit ja tietenkin luistimet.

Luistimet voivat olla hokkarit, taitoluistimet tai erityisesti retkiluisteluun kehitetyt retkiluistimet. Sopivat luistimet ovat sellaiset, jotka eivät kiristä eivätkä purista, jolloin jalkoihin ei synny pahoja hiertymiä tai rakkoja. Asiantunteva retkiluistelija valitsee usein kerrospukeutumisen, sääolosuhteisiin sopivan päähineen ja hansikkaat, jotka pitävät olon lämpöisenä.

Retkiluistelijan kaikkein tärkein turvavaruste on aina kaulasta roikkuvat naskalit. Osa retkiluistelijoista käyttää lisävarusteina sauvoja, jotka tuovat lisää tehokkuutta luisteluun. Retkiluistelijan vauhti voi olla todella kova, joten mahdollinen kaatumisriski on aina otettava huomioon. Epätasainen jää voi myös helposti aiheuttaa murtumia, mustelmia tai jopa aivotärähdyksen.

Retkiluistelun suosio on koko ajan kasvanut ja lajin parissa on kaiken ikäisiä harrastajia. Toisinaan, mutta onneksi harvemmin, retkiluistelupiireistä kantautuu myös ikäviä uutisia, sillä tärkeä suojavaruste on unohtunut pukea päälle. Tärkeällä suojavarusteella tarkoitetaan kypärää, joka on tarpeellinen suoja mahdollisten kaatumisten varalta. Polvi- ja kyynärpääsuojat ovat niin ikään suositeltavia.

Luistelijan peruskunto

Luistelijalle, kuten minkä tahansa urheilulajin harrastajalle hyvä peruskunto on erittäin tärkeä. Lihaskunnon pitää olla kohdallaan, ja erityisesti keskivartalon lihasten, jolloin myös liikehdintä jäällä sekä vauhdinotto helpottuvat. Luisteluharrastus kannattaa aloittaa jo lapsena, ja jos mahdollista liittyä vaikkapa urheiluseuraan, jossa talviurheilua harrastetaan.

Luistelu on kuin mikä tahansa ihmisen hankkima taito, eli minkä nuorena oppii, sen myös vanhana taitaa. Aikuisiällä luistelua ei tule aina harrastettua samaan tapaan kuin nuorena ja lapsena, mutta taito palautuu, kun lajia alkaa harrastaa uudelleen.

Luistelukoulua järjestetään monilla paikkakunnilla sekä lapsille että aikuisille. Luistelukoulussa voi oppia lajin alkeet sekä aikuisharrastajien keskuudessa voivat lapsena opitut perustaidot palautua paremmin mieleen. Luistelutekniikkaa voi oppia myös netistä, kuten hakemalla vinkkejä esimerkiksi urheiluseurojen sivuilta tai katsomalla lajiin liittyviä videoita.