Taitoluistelussa pyritään samanaikaisesti teknisesti vaativaan ja taiteelliseen suoritukseen

Taitoluistelu on sanana tuttu melkein kaikille suomen kansalaisille. Aikuisista suurin osa on myös harrastanut luistelua kouluaikana ja toiset heistä myös mukavana vapaa-ajan harrastuksena. Minkälainen laji taitoluistelu sitten on ja voiko sitä oppia harrastamaan, vaikka ei olisikaan niin urheilullinen henkilö? Vastaus on: kyllä voi. Luistelu ei ole ollenkaan vaikea harrastus, ja sitä harrastetaan monissa kouluissa jo ala-asteelta alkaen koulun liikuntatunneilla.

Taitoluistelu tarjoaa erityisesti nuorille vapauden toteuttaa itseään, ja monet kunnat sekä urheiluseurat järjestävät talvella luistelukoulua tai muuta lajiin liittyvää tekemistä. Urheilun merkitystä esimerkiksi nuorten keskuudessa ei koskaan pidä väheksyä, sillä liikunnan harrastaminen auttaa sekä päivittäiseen jaksamiseen että tuo myös muita monia hyviä asioita nuorten elämään. Luistelun harrastajana voi saada hyviä samanhenkisiä ystäviä, joiden seurassa viihtyy hyvin.

Luistelun esikuvat

Nykyään erityisesti nuorilla on erilaisia esikuvia, mikä on usein positiivinen asia. Esikuvia tulee elokuva- ja musiikkimaailman puolelta, mutta yleensä ne “parhaimmat” idolit kannattaa hakea urheilun maailmasta. Upeat taitoluistelijamme Laura Lepistö ja Kiira Korpi ovat maailmalla tunnettuja huikeiden luistelusuoritustensa vuoksi. Keski-ikäiset ja vanhemmat henkilöt muistavat varmasti myös upean jäätanssiparin Susanna Rahkamon ja Petri Kokon, jotka ovat tuoneet Suomeen kunniaa ja mainetta.

Taitoluisteluseurat kannustavat kaiken ikäisiä henkilöitä sukupuoleen katsomatta aloittamaan hyvän liikuntaharrastuksen taitoluistelun merkeissä. Luistelu on mukava ja edullinen harrastus, jonka kustannukset eivät päätä huimaa.

Taitoluistimet ovat parhaimmillaan hyvin edulliset, vaikka niiden hankinta kannattaa aina suorittaa taitoluistimiin erikoistuneesta urheiluliikkeestä. Hyvät taitoluistimet maksavat halvimmillaan alle 200 euroa.

Taitoluistelu pähkinänkuoressa

  • Taitoluistelua voi oppia jokainen iästä tai sukupuolesta riippumatta
  • Taitoluistelu on tunnettu urheilulaji sekä Suomessa että kaikkialla maailmassa
  • Taitoluistelussa luistellaan jäällä yksin tai pareina ja esiinnytään musiikin tahdissa.
  • Taitoluistelun avulla luistelija voi tulkita upeasti musiikkia, jonka kanssa piruetit ja hypyt tulevat aina muodostamaan upean kiinteän kokonaisuuden.
  • Taitoluisteluun kuuluu neljä erilaista kilpailumuotoa, jotka ovat yksinluistelu, pariluistelu, jäätanssi ja muodostelmaluistelu.
  • Taitoluistelijoilla on erityisesti jaloissa erittäin paljon lihasvoimaa, jolloin muun muassa vaativat hypyt onnistuvat erittäin hyvin.
  • Taitoluistelijoiden suorittamat piruetit voivat olla todella kauniita ja niistä pidetään usein todella paljon. Parhaat taitoluistelijat voivat pyörähdellä jopa 20–50 kierrosta peräkkäin, mikä on todella sykähdyttävää. Lutz on aina luistelijan suorittamista hypyistä vaikein ja usein voi kuulla puhuttavan kaksois- tai kolmoislutzeista, jotka ovat onnistuessaan todella huikeita. Tuomariston arvostelupaneeli pisteyttää hypyt ja tekee lisäyksiä tai vähennyksiä tarpeen mukaan.
  • Minkälaiset luistimet aikuisen henkilön kannattaa hankkia luistelua aloittaessaan? Perussääntö on, että luistimien pitää olla napakat ja sopia hyvin jalkaan.