Yksinluistelu on hieno taitolaji

Yksinluistelu on taitolaji

Luistelun alalaji yksinluistelu on kansainvälisesti suosittu harrastus ja sopii kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Nuorten keskuudessa lajia pidetään erityisesti tyttöjen harrastuksena, mutta ammattilaistasolla kilpailee maailmanlaajuisesti myös poikia ja nuoria miehiä. Yleistä on, että yksinluistelun kilpailutoimintaan tähtäävät lapset ja nuoret ovat aloittaneet lajin säännöllisen harjoittelun noin 3–5 vuoden ikäisinä. Lapset ovat aina innokkaita liikkumaan, joten harjoittelu on hyvä aloittaa ihan nuorena.

Luistelutaito kannattaa opetella nuorena, kuten ovat tehneet monet lajin kuuluisat nimet, kuten esimerkiksi tunnettu taitoluistelija Mila Kajas, joka on lajin nelinkertainen suomenmestari.

Aloittelijaa voi ohjata seisomaan omilla jaloillaan pitämällä takaa kiinni. Taitavalla yksinluistelua harrastavalla henkilöllä oikea luisteluasento on niin sanotusti etukenoinen ja kädet voi levittää sivulle luistelua tasapainottamaan.

Hyvä luistelutaito ja kaikenlaiset temput kehittyvät ajan ja kurinalaisen harjoittelun avulla. Sopiva oheislikunta, kuten baletti, on hyvää liikkuvuusharjoittelua. Yksinluistelu on monipuolista ja auttaa luistelijaa paitsi hallitsemaan kehoaan, myös nauttimaan musiikin ja liikunnan tuomasta yhtestyöstä. Suomessa useimmat aktiiviharrastajat kilpailevat seura- ja aluetasolla ennen mahdollisiin merkittävämpiin tapahtumiin osallistumista.

Suomessa harrastajlle on tarjolla muun muassa leiritoimintaa ja oma nuorten maajoukkueryhmä. Yksinluistelun harrastus- ja kilpailutoimintaa on tarjolla myös aikuisille harrastajlle. Kuuluisia suomalaisia taitoluistelijoita, jotka ovat yltäneet arvokisamitaleille, ovat Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Viveca Lindfors.

Yksinluistelussa on olemassa sekä miesten että naisten sarjat. Yksinluistelun kilpaohjelmaan kuuluvat yksinluisteluelementit ja vapaaluisteluliikkeet. jossa kilpaillaan sekä vapaa- että lyhytohjelman avulla. Yksinluistelu vie usein mukanaan ja uusien temppujen oppiminen jäällä tuo vuosittain uusia harrastajia lajin pariin.

Itsensä haastaminen lajin parissa ja aina parempiin suorituksiin pyrkiminen ovat luistelussa arkipäivää. Lajin mukana tulee myös onnistumisia ja toisinaan jopa pettymyksiä, joihin luistelun harrastajan on hyvä oppia jo vasta-alkajana. Käytännössä harjoittelupaikka, kuten jäähalli, on monille luistelijoille kuin toinen koti.