Yksinluistelun elementit

Temput ja hypyt

Kaikenlaiset näyttävät temput, hypyt ja piruetit ovat teknisesti vaikea ja haastava osa yksinluistelua. Perushyppyjä on olemassa kuusi ja ne suoritetaan yksöis-, kaksois-, kolmois- että neloishyppyinä. Luistelijat suorittavat sekä hyppysarjoja että hyppy-yhdistelmiä.

Lapsille on usein tarjolla helpompia hyppyjä, joista luistelutaidon kehittyessä

siirrytään aina tasoltaan vaikeampiin hyppyihin. Lapset oppivat usein luistelemaan ensin niin sanottuja akseli-, eli puolitoista kierrosta sisätäviä hyppyjä. Helpompiin hyppyihin kuuluu esimerkiksi valssihyppy, josta mahdollinen luistelu-ura aloitetaan.

Luistelutermejä kuulee mainittavan useimmissa luistelulähetyksissä. Luistelutermejä ovat muun muassa erilaiset perushypyt, kuten tulppi, salchow, ritti, lutz, flippi ja akseli. Erilaiset piruetit kuuluvat myös suosituimpiin hyppyihin.

Oleellista pirueetin suorittamisessa ovat aina pyörimisnopeus, asennot, kierrosten lukumäärä ja erilaiset asennot. Vaikeustasoa saadaan mukaan muun muassa pyörimisterän ja jalkojen vaihdoilla. Piruetteja on tarjolla kaikentasoisille luistelijoille, mutta kaikkein haastavimpia ovat niin sanotut hyppypiruetit, kuten kameli ja hyppyistuma.

Askeleet

Askeleet ja askelsarjat ovat yksinluistelussa erittäin tärkeitä. Askeleet voidaan yhdistää askelsarjoiksi, joita tehdään aina joko ympyrällä tai suoralla. Askeleet voivat myös kauniisti yhdistellä erilaisia taitoluistelun elementtejä, jolloin luistelijan suoritus on todella upeaa katsottavaa.

Liu’ut

Liu’ut vaativat luistelijalta erittäin paljon. Luistelija tarvitsee notkeutta, hyvää kehonhallintaa ja erittäin hyvää tasapainoa, jotta huikaisevan kauniit liikesarjat pääsevät oikeuksiinsa. Tunnetuimpia ovat kaikki erilaiset vaakaliu’ut.