Vaatetus luistellessa

Kun talvi taas tulee, alkaa kaupunkien urheilukentille tulemaan taas luistinratoja. Sinne keräännytään sitten harrastamaan tai vaikkapa koulujen liikuntatunneilla. Luistelu on hyvin monipuolista ja ihan pelkän luistelun sijaan voi myös pelata erilaisia pelejä tai kokeilla taitoluistelua – jokaiselle löytyy takuulla jotakin.

Luistelu on hyvää ja kehittävää liikuntaa kaikenikäisille ihmisille ja pelkillä luistimilla pääsee jo pitkälle. Toki kannattaa aina muistaa myös kypärä ja monilla luistinradoilla se on jopa pakollinen tätä nykyään. Sillä ei loppupeleissä ole väliä, onko se pyöräily- vai jääkiekkokypärä kunhan jonkinlainen kypärä on päässä, sillä vain käytetty kypärä antaa suojaa.

Luistinradalle kannattaa tosin aina pukeutua oikealla tavalla. Huono pukeutuminen saattaa pilata muuten hyvän luistelukokemuksen ja esimerkiksi roikkuvat vaatteet voivat olla pahimmillaan turvallisuusriski sekä itselle että muille luistelijoille. Tässäpä siis muutama vinkki siihen miten luistinradalle kannattaa pukeutua.

Pukeutuminen lajin ja sään mukaan

Luistelu voi olla rentoa tai intensiivistä. Intensiivisyys riippuu usein siitä, pelataanko jäällä jotain. Esimerkiksi jääkiekko ja ringette voivat olla hyvinkin hikisiä lajeja ja tämän tiedostavat kaikki, jotka ovat joskus olleet jäähallin pukuhuoneessa. Liikunnalliset vaatteet ovat siis tarpeen ja niitä löytyy esimerkiksi aim’n-verkkokaupasta. Ne ovat vartalon muotoa mukailevia ja kestävästä materiaalista valmistettuja vaatteita, joiden avulla luistellessa ei tarvitse keskittyä siihen, että roikkuvatko helmat tai lahkeet jossain.

Aim’n:n vaatteet on myös helppo pitää puhtaana ja ne näyttävät hyvältä myös luistinradan ulkopuolella. Tavoitteena on ollut luoda sporttinen look, joka soveltuu niin himourheilijalle kuin myös niille, jotka haluavat näyttää hyvältä myös muulloin. Vaatteet sopivat myös vähemmän intensiiviseen luisteluun; kun haluat ihan vain kiertää luistinrataa ympäri ja nauttia talvipäivästä, aim’n-vaatteet antavat edelleen tukea ja näyttävät hyvältä. Ne myös vähentävät ilman vastusta, jolloin luistelu sujuu kuin itsestään.

Sää on melko iso tekijä pukeutumista mietittäessä. Kovilla pakkasilla paras vaihtoehto on kerrospukeutuminen jo vaikkapa eräoppaan mukaan: mieluummin monta ohutta kerrosta kuin yksi paksu.

Kerrospukeutuminen kannattaa aloittaa teknisestä osasta, joka ohjaa hien pois iholta, mutta estää sen imeytymisen muihin vaatteisiin. Tämä on tärkeää siksi, että jos hiki imeytyy ylempiin vaatekerroksiin, ne eivät enää lämmitä ja vaatteet alkavat tuntua painavilta.

Jos tarkoitus on pelata vaikkapa kiekkoa, kannattaa myös harkita asianmukaisia suojia – kypärän lisäksi. Jääkiekkokypärä on siinä mielessä hyvä valinta, että siinä on kasvosuoja. Muita suojia kannattaa olla polvissa ja kyynärpäissä, sillä nämä osuvat usein ensimmäisenä jäähän kaaduttaessa.