Jäätanssi on silmiä hivelevän kaunista katseltavaa

Jäätanssi on kaiken ikäisille suunnattu liikuntamuoto, joten miksipä et sinäkin lähtisi mukaan harrastamaan yhtä maailman hienointa lajia? Jäätanssi tarjoaa monia erilaisia hyötyjä, sillä se on paitsi upeaa katsottavaa myös todella hyvää terveysliikuntaa. Tiesitkö, että taitoluistelu, kuten jäätanssi ja muodostelmaluistelu kehittävät myös tasapainokykyä ja hyvää lihaskuntoa. Käytännössä jäätanssija liitelee jäällä kuin kaunis joutsen konsanaan ja samalla lihaskunto kohoaa kuin huomaamatta.

Millainen jäätanssi on lajina?

Jäätanssi kuuluu taitoluistelun kategoriaan, eli se on taitoluistelun oma alalaji. Jäätanssissa edetään jäällä kilpatanssin harrastamisen tavoin. Jäätanssi kuuluu myös arvostettuihin olympialajeihin, sillä jäätanssin tunnelmissa on liidelty jäillä jo vuonna 1952. Talviolympialaisiin kaunis jäätanssi pääsi mukaan ensimmäisen kerran Innsbruckissa vuonna 1976.

Suomessa tunnettu pari Susanna Rahkamo ja Petri Kokko ovat molemmat entisiä jäätanssin harrastajia. Voitokas pari kilpaili jäätanssissa useita vuosia. Pariskunta Rahkamo-Kokko voitti aktiiviaikoinaan jäätanssin Euroopan mestaruuden Kansainvälisen luisteluliiton vuosittain järjestämässä urheilutapahtumassa. Susanna Rahkamo ja Petri Kokko ovat myös voittaneet sekä MM-hopeaa että MM-pronssia vuonna 1995. Nykyään jäätanssin suloinen Suomen mestaripari ovat Cecilia Törn ja Jussiville Partanen.

Jäätanssiin kuuluvat piruetit suoritetaan joukkueena, eli aina pareittain tyylikkään tanssiotteen avulla. Suorituksen aikana kaikki muu, eli esimerkiksi hypyt ja heitot ovat aina kiellettyjä. Jäätanssiin kuuluva lämpö ja läheisyys on erittäin tärkeää, sillä sääntöjen mukaan jäätanssipari ei ole tanssin aikana erossa toisistaan kuin pienen käsivarrenmitan verran. Korkealuokkaiset ja näyttävät jäätanssikilpailut tulevat koostumaan aina sekä vapaa- että lyhyttanssista. Lyhyttanssiin kuuluu tietty kuvio, eli kuviotanssi ennalta suunniteltuine liikkeineen.

Jäätanssija liitelee musiikin poljennon ja rytmin mukaan

Jokaisen jäätanssia harrastavan pitää ymmärtää myös eteneminen musiikin asettamien rajojen tai sen antamien mahdollisuuksien mukaisesti. Jäätanssijalla pitää olla siis halu ja tarve liikkua, oppia uutta ja hänelle on yleensä suotu myös harvinaisen hyvä sävelkorva jäällä etenemiseen. Jäätanssia voi harrastaa sekä yksin että parina.

Jäätanssia voi harrastaa myös aikuisena, vaikka toisinaan saattaa tuntua, että aikaa tai harrastuksen vaatimaa rahaa ei vain löydy. Nykyään esimerkiksi monet pienet ja keskisuuret yritykset ovat erittäin tiukilla taloudellisesti. Tiesitkö, että edullinen yrityslaina voi auttaa juuri sinun yritystäsi eteenpäin? Kilpailuta nyt lainasi Rahalaitoksella, sillä muistathan, että vakuudeton yrityslaina on yrittäjälle usein todella järkevä vaihtoehto tilapäiseen rahantarpeeseen. Lainaa voi saada jopa 250 000 euroa. Muistathan myös, että lainan kilpailuttaminen ei milloinkaan sido sinua lainan nostamiseen. Joten ei muuta kuin tutustumaan yrityksen rahoitukseen tarkemmin verkossa.

Millainen on jäätanssijan peruskunto?

Jäätanssin harrastajalle terveellinen ruokavalio, säännöllinen ja monipuolinen liikuntaharjoittelu sekä ennen kaikkea riittävä uni ovat erittäin tärkeitä asioita. Erityisesti keskivartalon lihasten pitää olla timmissä kunnossa, jolloin sekä vauhdinotto luistelemaan lähtiessä että myös varsinainen luistelu jään pinnalla helpottuvat.

Ammattimaiseksi jäätanssijaksi haluavan kannattaa aloittaa harrastus mahdollisimman aikaisin, eli jo varhain lapsena tai nuorena. Luistelukurssille tai luistelukouluun ilmoittautuminen tarjoaa opittavaksi paitsi jäätanssin perustaidot myös mahdollisuuden kehittää itseää. Eräs hyvä mahdollisuus on myös katsoa verkosta lajiin liittyviä videoita. Joko “jäätanssikärpänen” puri sinua? Tule mukaan jäätanssin, luistelun tai muodostelmaluistelun kiehtovan maailmaan. Jäätanssija harjoittelee viikossa todella monta kertaa, eli hänellä saattaa olla jopa viisi harjoitusta viikossa. Yksi kokonaisvaltainen harjoitus kestää 4–6 tuntia kerrallaan, jonka lisäksi tanssitaan ja voimaharjoitellaan.