Muodostelmaluistelu

Lajiesittely

Muodostelmaluistelu on todella kaunista katsottavaa ja kuuluu taitoluistelun alalajeihin. Uutena lajina muodostelmaluistelu on kerännyt hyvin yleisöä, minkä lisäksi Suomesta löytyy innokkaita kyseisen lajin harrastajia.

Käytännössä jäällä luistelee kerrallaan 12–24 luistelijaa, jotka muodostavat suorittamansa taitoluisteluohjelman aikana jäällä erilaisia kuvioita. Joukkue liitää jäällä kauniin musiikin tahdissa, jossa elementteinä ovat muun muassa erilaiset läpimenot, otteeton askelsarja, piiri, blokki, laini, mylly, parielementti, soololiike, yhdistelmä ja luova elementti.

Muodostelmaluistelun historia

Laji on kotoisin Yhdysvalloista, jossa se on kehitelty 1970-luvulla. Suomessa lajin ensimmäiset kilpailut järjestettiin vuonna 2000.

Marigold IceUnity

Marigold IceUnity on tunnettu ja moninkertainen muodostelmaluistelun Suomen ja maailmanmestarijoukkue. Marigold IceUnity -joukkue on niittänyt urallaan jo tähän asti loistavaa menestystä. Muuhun maailmaan verrattuna Suomessa lajilla on kuitenkin vielä hyvin pienet harrastajamäärät. Lajin pariin toivovan jatkuvasti uusia luistelijoita, sillä kysymyksessä on hyvin sosiaalinen laji, jonka kautta voi saada paitsi mukavaa tekemistä niin myöskin uusia ystäviä.

Laji on hyvin kurinalainen ja opettaa pitkäjänteisyyttä. Laji on tarkoitettu liikunnallisille ja luoville henkilöille, sillä tärkeää on sulautua jokaiseen liikkeeseen ja tietysti myös joukkueeseen mukaan. Muodostelmaluistelu on lajina vuosien saatossa koko ajan muuttanut muotoaan. Hyvänä esimerkkinä tapahtuneista muutoksista voidaan todeta, että yksinkertaisesta 6.0-pistejärjestelmästä päätettiin siirtyä vaativampaan, mutta myös monipuolisempaan pistejärjestelmään.