Taitoluistimet ovat tärkeä osa luistelusuorituksen onnistumista

Mikä on taitoluistin?

Taitoluistin on valmistettu aina siihen kuuluvaa lajia, eli taitoluistelua varten.

Luistimet ovat ammatikseen luistelevan henkilön yksi tärkeä työväline, joita hän hallitusti käyttää. Taitoluistimien terää on teroitettu siten, että niissä on sisä- ja ulkoterä. Taitoluistimen kenkä on normaalisti nahkainen, mutta se saattaa olla myös muovinen.

Luistinten väri ja ominaisuudet

Taitoluistimet ovat väriltään perinteiset, eli naisten luistimet ovat valkoiset ja miesten mustat. Muodostelmaluistelujoukkueen luistelijat maalaavat joskus luistimensa beigeksi ennen tulevaa kisaa, tai luistimet saattavat ola jo valmiiksi beigen väriset. Tarkoituksena on, että luistimet, luistelijoiden pukeutuminen ja luistelijat näyttävät yhtenäiseltä joukolta.

Taitoluistin pitää aina valita käytön mukaisesti. Yksin- ja pariluistelijoille valmistetaan aina jäykemmät luistimet kuin muodostelmaluistelijoille ja jäätanssijoille. Jäätanssijoiden ja muodostelmaluistelijoiden luistimet ovat aina myös matalammat kuin taitoluistelijoiden käytössä olevat. Suomen tunnetuimmin taitoluistinmerkit ovat Graf, Risport, Edea, Jackson Ultima, Wifa, Ridell ja Wilson.

Taitouistinten nauhoittaminen

Jokaisen luistelijan kannattaa oppia nauhoittamaan käyttämänsä luistimet oikein, jotta myös varsinainen luistelu sujuu hyvin.

Perusvinkit ovat:

  • Avaa luistinten nauhat kunnolla.
  • Varpaiden kohdalla pitää olla aina liikkumatilaa, joten sido nauhat löyhästi.
  • Ylös, nilkkojen suuntaan mentäessä, sido nauhat kiinni kaikkein tiukimmin.
  • Nilkan kohdalle kannattaa tehdä kaksinkertainen solmu ennen kuin jatkaa nauhojen kiinni laittamista varsiosaan, jotta luistimet ovat napakasti jaloissa.
  • Luistimen varsiosa kannattaa sitoa niin, että kiertää nauhat yläkautta hakasiin. Varsiosaa ei saa kiertää liian tiukkaan, jotta luistelija voi joustaa tarvittaessa polvien kohdalta helpommin.
  • Luistinten varren suun ja jalan väliin pitää tarvittaessa mahtua sormi, jotta

luistinta voidaan korjata luistelun aikana.

  • Muista tehdä rusettisolmu ja varmistaa se aina ylimääräisellä solmulla.
  • Muistathan, ettet kierrä mitään muuta ylimääräistä nauhaa luistimen varren ympäri eivätkä nauhat saa olla milloinkaan liian pitkät. Taitoluistinten varren pitää olla aina tarpeeksi tukeva, jotta terän uurre voi kunnolla pureutua jäähän.
  • Taitoluistimien avulla pystyy hypähtämään ja kääntymään hyvin suoritusten aikana, ja taitoluistin pitää aina muistaa sitoa myös varresta tiukaksi.