Muodostelmaluistelun tulevaisuus on tällä hetkellä vielä avoin. Käytännössä
kukaan ei pystyne etukäteen tietämään tai ilmoittamaan kiinnostuneelle medialle, kuinka paljon lajin suosio tulee lähivuosina kasvamaan. Muodostelmaluistelun kotimaa on Yhdysvallat, joten on luonnollista, että lajin kasvumahdollisuudet ovat siellä myös suuret. Harrastajia on jo nyt runsaasti ja koko ajan nuorista, erityisesti cheerleading-tytöistä kasvaa mahdollisia uusia lajin harrastajia. Muodostelmaluistelu vaatii taitoa, voimaa, rohkeutta ja halua menestyä.
Jane Erkko ja muodostelmaluistelu
Muodostelmaluistelu on ollut “sanana” Suomessa tunnettu jo 1980-luvulla, jolloin kiehtovan lajin toi Suomeen suuri taitoluistelun ystävä, edesmennyt Jane Erkko.
Jane oli nuorena innokas luistelija ja vietti luistelun parissa koko elämänsä. Jane Erkko perusti Helsinkiin menestyvän taitoluisteluseuran, eli HJK:n, jonka kaunoluistelujaosto aloitti virkeän ja menestyvän toimintansa syksyllä vuonna 1966.
Vuonna 1972, HJK:n kaunoluistelujaoston aika oli siirtyä historian lehdille, sillä tapahtui jotakin uutta. Helisingin taitoluisteluklubi aloitti toimintansa ja Jane Erkko toimi suositun seuran puheenjohtajana vuosina 1972–85 ja 1987–90.
Luisteluharrastus elpyi pääkaupunkiseudulla ja harrastuksen aloittaneita lapsia ja nuoria oli paljon.
Internetin aikakausi ei ollut vielä tullut, joten tarmokkaana ja kekseliäänä naisena Jane laittoi ilmoituksen Helsingin Sanomiin. Ilmoituksessa haettiin alle 10-vuotiaita lapsia ilmoittautumaan mukaan hyvää tekevään ja liikunnalliseen luisteluharrastukseen.
Ilmoitus tuotti myös tulosta ja Helsingin jäähallin oven takana odotti jäälle pääsyä suuri joukko, eli 300 innostunutta pientä luistelijaa. Ilmoituksen kannustamana taitoluisteluharrastuksen aloitti muun muassa Kristiina Wegelius, joka edusti myöhemmin Suomea muun muassa Lake Placidin vuoden 1980 Olympialaisissa.
Jane Erkko järjesti vuosittaisia, näyttäviä taitoluistelun näytöskiertueita ja kutsui useita
olympia- ja MM-voittajia Suomeen esiintymään. Suomessa esiintyi muun muassa kuuluisia Neuvostoliittolaisia luistelutähtiä, sillä elettiin aikaa ennen Venäjän valtion perustamista tai oikeammin Venäjä-nimen käyttöönottoa. Suomen taitoluisteluliitto sai käytettäväkseen kaikki esityksistä tulleet varat, jotka useimmiten menivät urheilijoiden valmennukseen, kilpailumatkoihin ja totta kai myös erilaisiin taitoluistelijoita kannustaviin stipendeihin.
Taitoluistelun kehittäminen oli Jane Erkon elämän suurimpia asioita. Luistelijoiden valmentaminen oli kokonaisvaltaista, ja korosti muun muassa kaiken muun lisäksi koulutuksen tärkeyttä ja hyviä käytöstapoja.
Taitoluistelun hän näki lajina, joka kehittää kaikkia hyvään kuntoon perustuvia osa-alueita, kuten hyvää lihaskuntoa, kestävyyttä, koordinaatiota ja tasapainoa. Suomalainen luistelu alalajeineen, kuten jäätanssi ja muodostelmaluistelu
ovat todella korkeatasoisia ja Suomesta on ponkaissut maailmalle paljon osaavia luistelun ammattilaisia.