Säännöt ovat kokeneet pieniä muutoksia
Pariluistelu on maailmanlaajuisesti kokenut erilaisia muutoksia menneiden vuosien aikana. Käytännössä joitakin sääntöjä on lähinnä hiottu nykyaikaisempaan muotoon, mutta isoja muutoksia ei pariluistelun luokkiin tai sääntöihin ole tullut. Valvonta on erityisen tarkkaa, jotta kaikki sujuisi niin kuin etukäteen laaditut säännöt sanovat. Voidaankin siis todeta, että urheilijan elämä on erittäin tarkkaa ja säännösteltyä, on sitten kysymys harjoittelusta tai lajien säännöistä.
Toiminta paikan päällä kisoissa
Sääntöjä ei luoda pelkästään luistelijaa varten, vaan kaikille on omat sääntönsä. Jos valmentaja, luistelija, luistelijan tukihenkilö, tuomari tai muu kyseisen kilpailun kulkuun vaikuttava henkilö osallistuu omalta kohdaltaan dopingaineiden käyttöön tai lopputuloksen päättämiseen ennalta, hänelle tullaan antamaan toiminnastaan rangaistus.
Vedonlyönti on monille se yksi urheilun suola, jolloin kuka tahansa voi panostaa suosikkiluistelijansa puolesta. Moni miettii myös, onko vedonlyönti vaarallista, mutta lyö silti vetoa haluamansa kohteen puolesta. Vedonlyöntiin ei kuitenkaan voi osallistua luistelija itse tai tuomari, joka on mukana päättämässä tiettyjen ohjelmanumeroiden aikana. Rangaistukset vilpillisestä toiminnasta antaa aina liittohallitus.
Kilpailijan vastuu ja vaatimukset
Jokainen kilpailija omaa voimassa olevan kilpailuluvan tai -lisenssin. Kilpailulupa tai lisenssi myönnetään kaikille alle 80-vuotiaille henkilöille. Lupa ja lisenssi ovat voimassa aina tietyn ajan.
Jokaisella kilpailijalla pitää olla myös lain säätämä tapaturmavakuutus. Tapaturmavakuutus kattaa kilpailijalle kaiken lajiin liittyvän kilpailu- ja harjoittelutoiminnan matkoineen Suomessa ja ulkomailla.
Kilpailuluokat
- SM-seniorit
- SM-juniorit
- SM-noviisit ja noviisit
- Debytantit
Debytantti tarkoittaa, että kilpailija ei kuulu STLL:n viralliseen kilpailujärjestelmään
Näytökset
Näytösten ja kilpailuiden aikana pätevät omat lajin säännöt. Luistelijan esiintyessä kotimaassa tai ulkomailla, hänellä pitää aina olla STLL:n myöntämä lupa. Lupa koskee myös kaikkia niitä näytöksiä, jotka eivät ole STLL:n alaisia. Ilman lupaa esiintyvä ja korvausta saava henkilö saattaa pahimmillaan menettää osanottokelpoisuutensa tuleviin näytöksiin ja kilpailuihin. Käytännössä luistelijan on siis tunnettava säädökset tarkkaan ja noudatettava niitä täsmälleen oman kilpailu-uransa aikana.
Erikoissäännöt
Erikoissääntöihin kuuluvia ominaisuuksia ovat muun muassa se, että STLL voi suoraan nimetä kaikkii edustusluistelijansa tulevaan SM-kilpailuun, vaikka luistelija ei olisikaan ollut mukana valintakilpailussa. Kilpailuun osallistuvien luistelijoiden määrää ei kuitenkaan voi lisätä tiettyä näytöstä tai kilpailua kohden.
Miten tulla taitoluistelijaksi?
Miten sitten tulla kilpailuihin tai näytöksiin osallistuvaksi taitoluistelijaksi? Suomessa mahdollisuuksia on monia. Paikalliset urheiluseurojen järjestämät luistelukoulut ja erilliset tapahtumat auttavat aina eteenpäin. Koulutetut ohjaajat neuvovat, rohkaisevat ja auttavat.
- Luistelupassi
Taitoluistelua harrastava voi myös suorittaa ja saada luistelupassin, joka on apuna säännöllisessä harjoittelussa. Luistelupassi on kehitetty luistelijan avuksi hänen tulevalla urallaan ja passin voi lunastaa, vaikka ei ammattilaiseksi pyrkisikään. Luistelupassin ovat kehittäneet yhdessä Suomen Luisteluliitto ja Suomen Taitoluisteluliitto.